Skip to main content

Güvenlik Filtresi ve Özel Filtre Kullanımı

Güvenlik Filtresi

  • Sql Editörde yazılan query, raporu görüntüleyecek kullanıcının LDAP bilgilerine göre filtrelenebilirmektedir. Bunun için yukarıdaki görselin solunda yer alan hazır Güvenlik Filtresi (LDAP filtreleri) kullanılmaktadır. Aşağıda filtrelerin query içerisinde nasıl kullanılabileceğine dair örnek kod parçası yer almaktadır. Bu kod ilgili tablodaki create_user kolonunda raporu görüntüleyen kullanıcının LDAP kullanıcı adının geçtiği satırların otomatik filtrelenmesini sağlamaktadır. Filtreyi sql query’e eklemek için sadece üzerinde tıklamak yeterlidir.
Select \* from sales where create\_user= :username
SUBEKODU IN (:SUBE_KODU) OR COALESCE(:SUBE_KODU,NULL) IS NULL

Özel Filtreler

  • Bu filtre tipi yazılan query’leri uygulama ara yüzünden satır bazlı filtrelemek için kullanılmaktadır. Yukarıdaki ekranda yer alan “Özel Filtreler” sekmesi veri modelindeki her bir kolona özel filtre yaratılmasını sağlamaktadır. “Özel Filtreler” altındaki “Filtre Ekle ” butonuna tıklandığında aşağıdaki pop-up açılmaktadır. Bu alanların detayları aşağıda yer almaktadır:

  • Ad: İlgili filtreye verilecek isim.

  • Tür: METİN,SAYI,BOOLEAN ve TARİH olmak üzere 4 farklı veri tipi içermektedir. Filtrelenecek kolonun türüne göre yapılmalıdır.

  • Çoklu Seçim: İlgili özel filtre ile hazırlanacak filtrenin sadece tek bir değer seçimine mi yoksa çoklu seçime mi izin vereceğini belirlemektedir. Örneğin country bilgisi ile bir filtre oluşturulduğunda eğer çoklu seçim “Evet” seçilirse önyüz tarafından Germany, Sweeden... gibi birden çok değer seçimine izin verilmektedir. Çoklu seçim “Hayır” seçilirse hazırlanan filtrenin sadece tek bir değer seçimine izin vermesi beklenmektedir.

    Not:Bu seçimlerin yanında query’lerin tekli veya çoklu seçimi desteklemesi veri modelini hazırlayan kişinin insiyatifindedir. Eğer burada çoklu seçim yapıp veride “in” kullanılmazsa çoklu seçimde hata olacaktır.

  • Zorunluluk: Zorunluluk “Evet" seçildiğinde ilgili filtre değer girmeden çalıştırılamaz.

  • Varsayılan Değer: Zorunluluk “Evet” seçildiğinde ilgili filtre değer girmeden çalıştırılamaz. Raporda filtre kullanılırken filtre boş geçildiğinde uyarı göstermesini sağlayacaktır. Zorunluluk "Hayır" seçildiğinde ek olarak aşağıdaki kod benzeri bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

Bu değerler girilerek bir filtre oluşturulduğunda LDAP filtresinde olduğu gibi query içerisinde kullanılmaktadır. Örneğin sales tablosundaki product kolonunu filtrelemek için prd isimli özel filtre oluşturduğumuzda, query içerisinde aşağıdaki gibi kullanılır. Filter param içeren bir query önizleme yapıldığında test değerleri girilmesi gerekmektedir.

  • Özel Filtreler ön izleme yapılırken aşağıda olduğu gibi örnek verilmesi gerekmektedir. Veriler tek tırnak arasına girilmelidir. Aşağıda örnek olarak Employee Gender kolonuna ait veride Female değeri bulunmaktadır. Ön izleme yaparken 'Female' şeklinde giriş yapılmıştır.